IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

/
210 , 00 kr.
262 , 50 kr.
Sondemad og flødeboller

Sondemad og flødeboller

en portrætbog om søskende til mennesker med handicap
»Jeg snakker aldrig om min lillebror eller hans handicap i skolen.«
 
De 15 medvirkende i bogen er mellem 8 og 64 år og vidt forskellige steder i deres liv og i deres rolle som søskende til et menneske med handicap. De fortæller om at være pårørende og formidler et unikt kig ind i en verden og en hverdag, som de færreste kender.

Som udgangspunkt kræver et barn med handicap megen tid og opmærksomhed både fra forældre og søskende. Søskendepårørende udvikler derfor ofte kompetencer, der rækker ud over deres alder. De ser og fornemmer hurtigt andres behov, de er socialt bevidste, og de har en fin situationsfornemmelse. Det er positive egenskaber at have i kombination med, at de generelt er gode til at være fleksible og evner at sætte egne behov i anden række.

Bagsiden af medaljen er, at de fleste søskende til børn eller voksne med handicap indimellem oplever en grad af ensomhed og isolation, og de kender sjældent andre i samme situation, som de kan dele det med. Det kan være svært at snakke med forældre om det, da søskendepårørende sjældent ønsker at bringe mere uro eller bekymring ind i familien end højst nødvendigt og også nødig vil virke urimelige og usolidariske.

Denne bog giver søskendepårørende mulighed for at se sig selv som en del af en stor gruppe med fælles udfordringer, glæder, bekymringer og sorger, som udgør de vilkår, der er særlige netop for dem og deres liv.

Bogen henvender sig også til lærere, pædagoger, sundhedsfagligt personale, socialrådgivere og til alle andre med relation til et barn med handicap.

 

Folkeskolen skrev blandt andet:

 
“Den ene fine, rørende og tankevækkende beretning afløser den anden, og "Sondemad og flødeboller" er en vigtig bog at få forstand af. Titlen hentyder til den tredje historie i bogen om Mikkel med hele to handicappede brødre. Den ene får sondemad direkte i maven, men flødeboller kan han godt spise gennem munden, fortæller Mikkel, der er ti år.”
 
“Historierne vil være et vigtigt redskab i hænderne på lærere, pædagoger, sundhedsfagligt personale, socialrådgivere og alle andre med relationer til et barn med handicap. Også skoleelever fra 6.-7. klasse vil sagtens kunne læse udvalgte kapitler i bogen, for Malene Gerd Petersen har med nænsom pen gjort det hele til letlæselige, alvorlige, smukke, læseværdige og barske historier om pårørende til handicappede. Flot gået!”
 
Bent Rasmussen, Folkeskolen 8. marts 2017

Netavisen Sameksistens.dk skrev blandt andet:
 
”Sondemad og flødeboller har beretninger af søskende til handicappede børn, et eller flere, og det er deres tanker om vilkårene for familien og deres egne personlige vilkår, vi kan læse om. Det vidunderlige er, at livet i alle tilfælde bliver uendelig værdifuldt, så at denne læser bliver erindret om, at livet i sig selv er enestående, at vi alle har en opgave i at passe på hinanden. Den raske, der kan springe af sted, der kan spise selv, der kan lege og planlægge, er også et sårbart menneske. At livet er samværet og pauserne fra samværet. At penge pludselig er noget, man giver ud, noget der kun er middel, hvor medmenneskets vel er målet. Lad mig varmt anbefale ”Sondemad og flødeboller”.
 
I denne bog er idealismen sammenkædet med den kærlige realisme og en dyb længsel efter fællesskab. Det ønske opfyldes tit. Hvor er det i grunden enkelt – og svært.”
 
Marianne Olsen er redaktør af SOS mod Racismes blad, marts 2017 

Tidsskriftet Spastikeren skrev blandt andet:
 
”Det er Malene Gerd Petersen, der har samlet alle historierne ved hjælp af samtaler med børn, unge og voksne, som alle har det til fælles, at de har skullet forholde sig til en bror eller søster med handicap. De har med stort mod og overskud fortalt deres historie, som nu bliver delt med læserne på en god, varm og ærlig måde.”
 
Frands Havaleschka, Spastikeren nr 2-2017

Sygeplejersken skrev blandt andet:
 
”Bogen er afgjort en god idé, de 15 hovedpersoner er åbne om både positive og negative sider af familielivet, og dermed kan de hjælpe andre familier og særligt søskende i lignende situationer. Fotografierne kan man godt blive optaget af, de fortæller deres egne historier.”
 
Jette Bagh, Sygelejersken nr 5-2017

Handicap Nyt skrev blandt andet:
 
”Når en person har gennemgribende handicap, så er det hele familien, der bliver påvirket, og det skal vi huske at tale om. Den nye bog ’Sondemad og flødeboller’ tager bladet fra munden.”
 
Handicap Nyt nr 2-2017

Autisme-mor skrev blandt andet:
 
”Det er nogle meget rørende og indlevende fortællinger, der kommer frem i bogens forskellige afsnit og jeg må indrømme at nogle gange sad jeg med tårer i øjnene - både over den medfølelse, der bliver udvidst, men også over den sandfærdighed historierne bliver beskrevet og den følelse af glemsel og fortabthed jeg kunne fornemme i afsnittene.”
 
”Så er du en mor/far, der også har søskende udover jeres handicappede barn - så kan jeg kun anbefale bogen, for du får en enestående mulighed for at høre om søskendes tanker - og hvad er bedre end at få det fortalt fra dem selv???
 
Udover det kan bogen også være meget brugbar for pædagoger og lærere, for at se baggrunden for en evt. konflikt/opførsel i skoleregi eller for sagsbehandlere, der har brug for viden om søskende i forhold til f.eks. bevilling af søskendekurser eller ekstra hjælp i hjemmet.”
 
Tove Knudsen Jensens blog Autisme-mor, 14. august 2017

Down & Up skrev blandt andet:
 
"Jeg vil klart anbefale bogen til søskende (dem der kan læse) og til forældre i familier, hvor et eller flere børn har handikap.
 
Historierne i bogen er gribende og relevante og så er det utroligt spændende, at få indblik i hvordan disse børn/voksne tænker om livet i en familie med handikappede søskende."
 
Kirsten Sørensen, Down & Up, november 2017

Forfatter (e): Malene Gerd Petersen
ISBN: 978 87 7177 064 3

Læs mere >

< Læs mindre

På lager
ISBN:
9788771770643
Forlag: SP Forlag 1. udg.
01. jan. 2017
168 sider
Fag: Socialpædagogik Niveau: Voksenhenvendt Redaktør: Jesper Lyders Andersen
262 , 50 kr.
210 , 00 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms